Langkah Mudah untuk Membuat Ayam Woku yang Lezat Sekali
Sentiasa mencari inspirasi, langkah mudah untuk memasak ayam woku yang unik dan selamat gagal? Ramai orang di sekeliling kita sedang mencari Resepi Ayam Wuko yang sedap ini, anda mungkin salah seorang daripadanya. Orang ramai sudah biasa menggunakan Internet pada telefon bimbit untuk melihat maklumat gambar dan mendapatkan maklumat. Baiklah, kali ini saya akan kongsikan dengan anda langkah-langkah cara membuat Ayam Wuko yang sempurna dengan cara yang mudah, jadi tidak susah atau senang. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya tidak akan memuaskan malah tidak sedap. Sebenarnya, ayam wuko yang lazat harus mempunyai aroma dan rasa yang membuat kita lapar.
Banyak perkara yang mempengaruhi kualiti ayam Wuko, bermula dengan jenis bahan, memilih bahan yang paling segar, dan cara ia disediakan dan dihidangkan. Jangan risau jika anda ingin membuat ayam wuko yang sedap di mana-mana, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi kepakaran anda. Di bawah adalah gambar dari Wooco's Days untuk dijadikan contoh oleh rakan.
Nah, kali ini kami cuba membuat ayam woku anda sendiri di rumah. Memastikan bahan-bahan mudah, hidangan ini dapat membantu menyihatkan badan kita. Anda boleh menyediakan Chicken Woko dengan 14 bahan dan 3 langkah penyediaan. Cara menyediakan hidangan.
Chicken Wuko adalah salah satu masakan Manado yang rasa champ sungguh, saya suka masakan Manado... Baiklah, kali ni saya kongsikan resepi Chicken Wuko yang boleh buat kalep sambil makan.
Baca Juga
Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan dalam penyediaan Ayam Wuku:
- 1 ekor ayam
- 4-5 helai daun oren
- 2 batang limau, cuma guna bahagian putih sahaja
- 4 biji tomato
- Untuk merasai daun selasih
- 1 helai besar
- 5-6 paun daun kari (seperti bl, tambahan kerana saya suka baunya)
- untuk merasai garam
- secukup rasa gula pasir
- Rasa airnya
- minyak goreng
- Perasa/Bancuh yang baik:
- 10 biji bawang merah
- Lada cayenne merah besar secukup rasa
Langkah-langkah menyediakan Chicken Wuko
- Tumis rempah halus hingga naik bau, masukkan daun oren dan limau, daun kari dan tomato. Gaul rata dan masak sehingga rasa dan tomato hancur sedikit.
- Masukkan kepingan ayam ke dalam sos kuah. Kacau dan masak sehingga ayam bertukar warna.
- Masukkan air secukupnya dan masak ayam sehingga sos kering. Masukkan garam dan sedikit gula. Bila rasa dah sedap dan sos tinggal sikit, baru masukkan daun selasih dan bawang besar. Masak lagi 3 minit, kemudian keluarkan dan hidangkan di atas pinggan...sedap!
sebagai? Ia tidak mudah? Di sini kami menunjukkan kepada anda cara membuat ayam wokou yang boleh anda buat di rumah. cubaan yang baik!