Resep Ayam Woku yang Lezat Sekali
Mencari inspirasi Betapa mudahnya untuk membuat ayam kuali yang sempurna dan unik? Resipi ayam kuali yang lazat sangat digemari oleh rakan-rakan kami, mungkin anda salah seorang daripada mereka. Orang ramai digunakan untuk menggunakan internet pada peranti untuk mencari maklumat tentang imej untuk digunakan sebagai contoh. Diterbitkan Kali ini saya kongsikan dengan anda kelas induk cara membuat resipi cela kuali ayam yang tidaklah susah sangat untuk disediakan, tetapi tidak juga mudah. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan dan, sebagai peraturan, tidak menyenangkan. Sebenarnya, ayam kuali yang baik harus mempunyai rasa dan aroma yang boleh menggoda selera kita.
Terdapat beberapa perkara yang mempengaruhi rasa ayam kuali: pertama jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar dan cara penyediaan dan penyajiannya. Jangan risau jika anda ingin memasak ayam kuali yang lazat di mana sahaja anda berada, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi sangat istimewa. Di bawah adalah imej Ayama Woku yang boleh anda gunakan sebagai contoh.
Jumlah hidangan yang boleh ditampung untuk membuat ayam Voku ialah 3-4 orang. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk memberi makan kepada anda dan orang tersayang.
Nah, kali ini kita akan cuba, ayuh, masak ayam Voku sendiri di rumah. Dengan mengekalkan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini boleh membantu dalam menjaga kesihatan badan kita. Anda boleh membuat Ayam Woku menggunakan 25 jenis bahan dan 9 peringkat pengeluaran. Inilah cara untuk menyediakan hidangan.
Baca Juga
Pedas, masam, segar dengan rempah ratus.
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat ayam kuali:
- 3 kepak ayam
- 8 ketul isi ayam
- 1 batang serai (dihiris)
- 1 tandan selasih
- 1 helai daun kunyit
- 3 helai pandan (ait satu persatu)
- 2 biji bawang besar (potong panjang)
- 2 helai daun oren (daun koyak)
- 2 biji tomato (dicincang)
- 1/2 lemon sederhana
- 10 sudu besar minyak sayuran
- 300 ml air
- perasa
- gula perang
- garam
- lada putih yang dikisar
- air rebusan ayam kering
- Pembalut asas yang sangat baik
- 7 ulas bawang putih
- 14 ulas bawang merah
- 2 biji cili merah besar
- 3 hirisan serai
- 35 gram kunyit
- 20 gram halia
- 2 biji hazelnut
Peringkat memasak kuali ayam
- Kisar bahan utama pembalut dengan pengisar. Jangan terlalu halus.
- Panaskan minyak. Rempah halus panggang dengan serai Chiprek, daun kunyit dan daun oren. Tumis hingga naik bau dan masak.
- Masukkan sos dan kemudian hirisan tomato.
- Masukkan kepak ayam. Gaul sebati.
- Apabila sayap separuh masak, masukkan kepingan pinggang. Kacau perlahan-lahan lagi.
- Masukkan air dan kemudian daun pandan.
- Selepas air mendidih dan sejat (sos boleh adjust ikut citarasa), masukkan air limau nipis, sesuaikan rasa.
- Jika suka, masukkan daun selasih dan bawang hijau. Gaul betul-betul.
- Sedia dihidangkan bersama nasi putih panas.
Bagaimana? Mudah, kan? Di sini kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat ayam kuali yang boleh anda amalkan di rumah. Semoga ini bermanfaat dan semoga berjaya!