Resep Ayam Woku yang Lezat Sekali

kuali ayam

Mencari inspirasi Betapa mudahnya untuk membuat ayam kuali yang sempurna dan unik? Resipi ayam kuali yang lazat sangat digemari oleh rakan-rakan kami, mungkin anda salah seorang daripada mereka. Orang ramai digunakan untuk menggunakan internet pada peranti untuk mencari maklumat tentang imej untuk digunakan sebagai contoh. Diterbitkan Kali ini saya kongsikan dengan anda kelas induk cara membuat resipi cela kuali ayam yang tidaklah susah sangat untuk disediakan, tetapi tidak juga mudah. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan dan, sebagai peraturan, tidak menyenangkan. Sebenarnya, ayam kuali yang baik harus mempunyai rasa dan aroma yang boleh menggoda selera kita.

Terdapat beberapa perkara yang mempengaruhi rasa ayam kuali: pertama jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar dan cara penyediaan dan penyajiannya. Jangan risau jika anda ingin memasak ayam kuali yang lazat di mana sahaja anda berada, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi sangat istimewa. Di bawah adalah imej Ayama Woku yang boleh anda gunakan sebagai contoh.

Jumlah hidangan yang boleh ditampung untuk membuat ayam Voku ialah 3-4 orang. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk memberi makan kepada anda dan orang tersayang.

Nah, kali ini kita akan cuba, ayuh, masak ayam Voku sendiri di rumah. Dengan mengekalkan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini boleh membantu dalam menjaga kesihatan badan kita. Anda boleh membuat Ayam Woku menggunakan 25 jenis bahan dan 9 peringkat pengeluaran. Inilah cara untuk menyediakan hidangan.

Baca Juga

Pedas, masam, segar dengan rempah ratus.

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat ayam kuali:

  1. 3 kepak ayam
  2. 8 ketul isi ayam
  3. 1 batang serai (dihiris)
  4. 1 tandan selasih
  5. 1 helai daun kunyit
  6. 3 helai pandan (ait satu persatu)
  7. 2 biji bawang besar (potong panjang)
  8. 2 helai daun oren (daun koyak)
  9. 2 biji tomato (dicincang)
  10. 1/2 lemon sederhana
  11. 10 sudu besar minyak sayuran
  12. 300 ml air
  13. perasa
  14. gula perang
  15. garam
  16. lada putih yang dikisar
  17. air rebusan ayam kering
  18. Pembalut asas yang sangat baik
  19. 7 ulas bawang putih
  20. 14 ulas bawang merah
  21. 2 biji cili merah besar
  22. 3 hirisan serai
  23. 35 gram kunyit
  24. 20 gram halia
  25. 2 biji hazelnut

Peringkat memasak kuali ayam

  1. Kisar bahan utama pembalut dengan pengisar. Jangan terlalu halus.
  2. Panaskan minyak. Rempah halus panggang dengan serai Chiprek, daun kunyit dan daun oren. Tumis hingga naik bau dan masak.
  3. Masukkan sos dan kemudian hirisan tomato.
  4. Masukkan kepak ayam. Gaul sebati.
  5. Apabila sayap separuh masak, masukkan kepingan pinggang. Kacau perlahan-lahan lagi.
  6. Masukkan air dan kemudian daun pandan.
  7. Selepas air mendidih dan sejat (sos boleh adjust ikut citarasa), masukkan air limau nipis, sesuaikan rasa.
  8. Jika suka, masukkan daun selasih dan bawang hijau. Gaul betul-betul.
  9. Sedia dihidangkan bersama nasi putih panas.

Bagaimana? Mudah, kan? Di sini kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat ayam kuali yang boleh anda amalkan di rumah. Semoga ini bermanfaat dan semoga berjaya!

Anda mungkin menyukai postingan ini

Link copied to clipboard.