Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ayam Woku Anti Gagal
Masih tercari-cari inspirasi cara membuat woku ayam yang unik dan sedap? Resepi Ayam Oku Sedap kini sangat digemari oleh rakan-rakan di sekeliling kita, mungkin salah satunya. Ibu muda sudah biasa menggunakan Internet pada telefon pintar mereka, contohnya untuk melihat maklumat tentang foto. Posted kali ini saya akan kongsikan panduan cara membuat Ayam Oku dengan cara mudah yang sesuai untuk membuatnya tidak terlalu sukar tetapi tidak mudah juga. Jika anda salah memprosesnya, hasilnya akan rata dan tidak sesuai. Sedangkan Ayam Oku yang sedap pastinya mempunyai aroma dan rasa yang mampu menggoda lidah kita.
Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi kualiti rasa Ayam Oku, daripada jenis bahan sehingga pemilihan, persembahan dan persembahan bahan segar. Jika anda ingin membuat oku ayam yang lazat di rumah, jangan risau, kerana jika anda menguasai tekniknya, hidangan ini boleh menjadi keseronokan sendiri. Berikut adalah gambar Woku Chicken yang boleh anda jadikan idea.
Jadi kali ini, jom cuba buat Ayam Oku sendiri di rumah. Berpegang kepada bahan-bahan yang mudah, makanan ini boleh berguna untuk menyihatkan badan kita. Anda boleh membuat Ayam Oku menggunakan 18 bahan berbeza dan 4 langkah. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.
Baca Juga
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat oku ayam.
- 1/2 ekor ayam
- 1 tandan daun selasih
- rempah ratus halus
- 8-10 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang putih
- 4 biji lada
- 6 biji cili merah kerinting
- 1 biji pecan
- Rempah-rempah utuh.
- 2 daun salam
- 2 keping serai
- 2 bahagian lengkuas
- 2 helai daun limau
- rempah ratus
- gula
- garam
- Kuah cendawan
- gula perang
Bagaimana hendak memasak Woku Ayam?
- Basuh ayam dan sapu dengan air limau nipis.
- Goreng ayam sedikit supaya tidak pecah semasa memasak, buang sisa kotoran, kemudian toskan airnya.
- Tumis rempah dan rempah ratus hingga naik bau, kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi, masukkan 500 ml air dan perasakan dengan gula, garam, air rebusan cendawan dan biarkan sehingga air berkurangan.
- Jika air mula kering, betulkan semula. Selepas masak, masukkan daun selasih hingga daun layu, kemudian tutup api dan hidangkan.
Bagaimana pula ini? Ia mudah, bukan? Inilah cara membuat Woku Ayam yang anda boleh cuba di rumah. Semoga berjaya!