Resep Ayam Woku yang Lezat Sekali
Adakah anda sedang mencari ilham cara membuat ayam Woku yang mudah, sempurna dan unik, resepi ayam Woku, rempah ratus sedang mencari kawan di sekeliling kita, mungkin anda salah seorang daripadanya? Orang biasa menggunakan Internet pada peranti untuk mencari maklumat tentang imej sebagai contoh. Kongsi Kali ini saya kongsikan dengan anda tutorial cara membuat resepi Woku ayam anti gagal ini yang tidak terlalu sukar tetapi tidak juga mudah. Jika tidak dikendalikan dengan betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan dan cenderung tidak menyenangkan. Memang ayam Wuko yang sedap pasti ada aroma dan rasa yang menggoda lidah kita.
Terdapat banyak perkara yang mempengaruhi kualiti rasa Ayam Wuko, pertama dari jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, hingga cara penyediaan dan penyajiannya. Anda tidak perlu risau jika anda ingin membuat ayam Wuko yang lazat di mana sahaja anda berada, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi istimewa. Ini adalah imej ayam Woku yang boleh anda gunakan sebagai contoh.
Jumlah hidangan untuk Chicken Woku ialah 3-4 orang. Jadi pastikan dos ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.
Jom cuba kali ni, jom buat Ayam Woku sendiri di rumah. Hidangan dengan bahan-bahan ringkas ini boleh memberi manfaat untuk mengekalkan kesihatan tubuh badan. Anda boleh memasak Ayam Woku menggunakan 25 jenis bahan dan 9 peringkat kerajinan. Inilah cara untuk menyediakan hidangan.
Baca Juga
Pedas, masam, dengan rempah segar.
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk menyediakan penggoreng ayam:
- 3 kepak ayam
- 8 ketul isi ayam
- 1 hirisan serai (geprek)
- 1 tandan selasih
- Sekeping kecil daun kunyit
- 3 helai daun pandan (ikat dengan bijirin)
- 2 biji bawang hijau (potong memanjang)
- 2 helai daun limau (dihiris)
- 2 biji tomato (potong dadu)
- 1/2 lemon sederhana
- 10 sudu besar minyak masak
- 300ml air
- rempah ratus
- gula perang
- garam:
- serbuk lada putih
- serbuk bouillon ayam
- perasa penting tersembunyi
- 7 ulas bawang putih
- 14 ulas bawang merah
- 2 lada merah besar
- 3 biji serai
- 35 gram kunyit
- 20 gram halia
- 2 biji hazelnut
Langkah-langkah penyediaan Wuko Ayam
- Kisar bahan utama. Jangan terlalu tepat.
- Memanaskan minyak. Tumis rempah kisar bersama serai, kunyit dan daun limau. Tumis hingga naik bau dan masak dengan sempurna.
- Masukkan rempah, diikuti dengan hirisan tomato.
- Masukkan kepak ayam. Kacau dengan teliti.
- Apabila sayap separuh masak, masukkan kepingan pinggang. Gaul perlahan.
- Masukkan air diikuti daun pandan.
- Selepas mendidih dan sedikit mengurangkan air (sos boleh diselaraskan dengan rasa), jus lemon ditambah, membetulkan rasa.
- Jika benar, masukkan daun selasih dan bawang besar. Gaul sebati.
- Sedia dihidangkan bersama nasi putih panas.
Bagaimana: Bacaan mudah? Inilah cara membuat Ayam Woku yang anda boleh cuba di rumah. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya.