Resep Ayam Woku, Lezat Sekali

mata ayam

Masih tercari-cari idea resepi ayam kuali, buat zit unik?, resepi ayam kuali dari musibah kini sedang mencari beberapa orang di sekeliling kita, mungkin kawan di kalangan mereka. Orang ramai sudah biasa menggunakan internet di telefon bimbit mereka untuk mencari maklumat untuk memahami imej. Baiklah, kali ini saya akan kongsikan panduan langkah demi langkah memasak Ayam Kuali. Resipi ayam yang lazat ini tidak terlalu rumit, tetapi ia juga tidak mudah. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya akan menjadi hambar malah tawar. Ayam kuali yang baik harus mempunyai rasa dan aroma yang boleh menipu lidah kita.

Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi rasa ayam kuali, dari jenis bahan, pilihan bahan segar, cara pemprosesan dan penyajian. Jangan risau jika anda ingin membuat mata ayam yang lazat di mana sahaja anda berada, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Berikut adalah gambar ayam kuali yang boleh anda jadikan contoh.

Jadi kali ini kita akan cuba buat Ayam Kuali di rumah. Terima kasih kepada bahan-bahan yang mudah, makanan ini boleh memberi manfaat untuk mengekalkan kesihatan badan kita. Anda boleh membuat Ayam Wok menggunakan 22 bahan berbeza dan 5 langkah pengeluaran. Berikut adalah langkah-langkah memasak.

Sumber: Pn. @taniahelena Posbar Cocomtang Kali ini saya sering bercuti ke Bandung bersama kawan-kawan sebelum wabak, baru nak makan, beli barang dari mereka dan kemudian pulang😆. Bandar ini mempunyai kesesakan lalu lintas untuk dilepaskan. Nah, jika ia masih wabak, lakukan lawatan maya, bertemu rakan-rakan anda dari seluruh kawasan dapur Bandung. Resipi Tanya saya dicipta semula kerana saya suka masakan Manado, itu sahaja. kek juga Takde apa.. masak dari bandung, tapi makanan dari manado wkwkkwkw Gpp penting masak dan makan dengan senang hati. Mak Ayam Bebola Mata ni sedap, wajib cuba #CooksnapWeek #CookiesPlesiran_Bandung #CookpadCommunity_Tangerang #cookpad_aop

Baca Juga

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat Kuali Ayam:

  1. bahan-bahan:
  2. 500 gm ayam (potong ikut selera)
  3. 1 biji limau nipis
  4. 1 sudu teh garam
  5. 250-300 ml air
  6. 3-4 sudu besar minyak sayuran (untuk menggoreng)
  7. 2 tandan kecil daun selasih
  8. 2 biji bawang besar (kecil, potong dadu, tambang tambahan)
  9. Rempah-rempah yang hebat:
  10. 7 biji bawang merah
  11. 5 ulas bawang putih
  12. 1 tomato merah (sederhana)
  13. 8 pusingan lada merah
  14. 5 cm halia
  15. 4 cm kuning
  16. 1 sudu teh garam
  17. 1 sudu teh gula
  18. 3/4 sudu teh jus cendawan cincang
  19. Bahan rempah:
  20. 1 batang limau pekat (acar)
  21. 3 cm lengkuas (ditanda)
  22. 4 helai daun limau

Langkah-langkah memasak Ayam Kuali

  1. Basuh ayam, kemudian masukkan jus limau nipis dan garam. Balut perlahan-lahan dan biarkan selama 15 minit, kemudian bilas semula.
  2. Potong bawang besar, cili, halia dan kunyit kecil-kecil untuk memudahkan sebati. Bilas dan goreng dalam 3 sudu besar minyak sayuran sehingga kering. Keluarkan dan buat puri dengan memanaskannya. Saya menggunakan pengisar kecil (lampiran licin ditambah pada peranti).
  3. Sebaik sahaja ia menjadi homogen, tuangkan semula ke dalam kuali. Gaulkan dengan rempah templung, jika kering boleh tambah sedikit air. Masak sehingga masala siap. Kemudian masukkan ayam, tunggu sehingga warna ayam berubah.
  4. Tuangkan baki air, kemudian masukkan garam, gula dan tepung. Masak hingga ayam masak, kurangkan air supaya sos kekal pekat. Rasa, bila dah sesuai masukkan bawang besar dan daun selasih.
  5. Hidang panas-panas bersama keluarga. Sedap...

Bagaimana? Mudah, kan? Cara membuat Wak Ayam di rumah. Semoga berjaya!

Anda mungkin menyukai postingan ini

Link copied to clipboard.