Resep Ayam Woku yang Lezat Sekali

kuali ayam

Adakah anda sedang mencari idea untuk resipi kuali ayam yang unik dan lazat? Resipi kuali ayam yang lazat ini mendapat permintaan tinggi daripada orang sekeliling kita, anda mungkin salah seorang daripada mereka. Pengguna Internet sudah biasa menggunakan Internet pada peranti mereka untuk melihat maklumat gambar untuk pemahaman. Baiklah, kali ini saya akan berkongsi pengajaran tentang cara memasak, cara memasak kuali ayam, sedap. Dulu ia tidaklah sesusah atau senang untuk dilakukan. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya tidak akan memuaskan dan tidak sedap. Sedangkan ayam kuali yang baik sepatutnya mempunyai rasa dan aroma yang boleh menggoda selera kita.

Terdapat banyak perkara yang mempengaruhi rasa ayam kuali dalam satu cara atau yang lain, dari jenis bahan dan pilihan bahan segar hingga cara dimasak dan dihidangkan. Jangan risau jika anda ingin membuat ayam kuali yang lazat di rumah, kerana apabila anda mengetahui rahsianya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Di bawah adalah imej ayam kuali yang boleh anda gunakan sebagai idea.

Jumlah hidangan Voku Chicken ialah 5 orang. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk memberi makan kepada diri sendiri dan orang tersayang.

Baiklah, kali ini kita akan cuba, mari kita pelbagaikan sendiri kuali ayam di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini boleh membantu dalam menjaga kesihatan badan anda dan keluarga. Anda boleh membuat kuali ayam menggunakan 23 bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut adalah langkah-langkah memasak.

Baca Juga

Saya jatuh cinta dengan Chicken Wok semasa makan di kedai kopi pejabat. Rempah dirasai dan selasih segar mengimbangi kepedasan. Akhirnya saya buat sendiri, mengikut resepi mbaSilviaNovi dengan sedikit perubahan mengikut citarasa saya.

Bahan-bahan dan rempah-rempah untuk kuali ayam:

  1. 5 ekor ayam bersaiz sederhana
  2. 500 ml air
  3. 1 sudu besar gula
  4. 1 sudu teh garam
  5. 2 batang lemon, ditumbuk
  6. Rempah-rempah yang hebat:
  7. 8 ulas bawang putih
  8. 15 ulas bawang merah
  9. 1 cm halia
  10. 1 bahagian kunyit
  11. 4 lada merah besar
  12. 5 lada api kecil
  13. 3 biji kenari
  14. 1 helai daun oren
  15. 1 sudu teh lada
  16. tambahan pula:
  17. 2 biji tomato bersaiz sederhana tanpa isi, potong memanjang
  18. 1 tandan selasih, daun dibuang
  19. 4 biji bawang hijau, potong 2 cm
  20. 3 helai daun salam, koyak
  21. 5 helai daun oren, hiris nipis
  22. 1 helai daun pandan, hiris nipis
  23. 5 lada cayenne

Langkah-langkah memasak ayam goreng

  1. Bersihkan ayam dan rebus dengan batang serai dan 3 helai daun oren.
  2. Kisar rempah kecil. Anda boleh menggunakan pengisar / pengisar / pengisar.
  3. Goreng rempah kecil dalam 5 sudu besar minyak sayuran sehingga muncul aroma, jumlah minyak sayuran boleh diselaraskan mengikut citarasa.
  4. Masukkan lemon dan ayam. berjalan dalam 5 minit
  5. tambah air. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan mengikut citarasa dan kemudian masak sehingga sedikit menyusut.
  6. Sediakan bahan tambahan
  7. Masukkan bahan lain ke dalam kuali ayam. Rebus 5 minit.
  8. Ayam kuali sedia untuk dihidangkan

Seperti dia? Mudah bukan? Inilah cara memasak ayam kuali yang boleh anda buat di rumah. Semoga ini bermanfaat dan semoga berjaya!

Anda mungkin menyukai postingan ini

Link copied to clipboard.