Resep Ayam Woku yang Lezat Sekali
Adakah anda sedang mencari idea Resepi Ayam Waco yang unik dan sedap?, Resepi Ayam Waco Sedap sedang dicari orang di sekeliling kita, mungkin anda salah satunya. Pengguna Internet sudah biasa menggunakan Internet pada peranti mereka untuk melihat data imej dan mendapatkan maklumat. Baiklah kali ini saya akan kongsikan tutorial cara memasak cara membuat ayam wuko yang sedap sekali gus, tak susah dan senang nak buat. Jika pemprosesan salah, hasilnya tidak memuaskan dan tidak sedap. Sedangkan ayam oko yang baik harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh menggoda selera kita.
Terdapat banyak faktor yang dalam satu cara atau yang lain mempengaruhi kualiti rasa waco ayam, bermula dengan jenis bahan, kemudian pilihan bahan-bahan segar, dan bagaimana ia disediakan dan dihidangkan. Jika anda ingin membuat oko ayam yang lazat di rumah, jangan risau, kerana apabila anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Berikut ialah imej Ayam Woku yang boleh anda gunakan sebagai pratonton.
Chicken Oku boleh dihidangkan sehingga 5 orang. Jadi pastikan hidangan ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.
Baiklah kali ini kita akan cuba, ayuh, tukar waco ayam di rumah. Dengan memastikan ramuan mudah, diet ini boleh memberi manfaat dalam membantu menyihatkan badan dan keluarga anda. Anda boleh membuat Chicken Oku menggunakan 23 bahan dan 8 langkah pembuatan. Ini adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.
Baca Juga
Saya mula-mula jatuh cinta dengan Chicken Oku semasa makan di ruang makan pejabat. Rempah-rempah menyerlah, dengan selasih segar mengimbangi kepedasan. Saya akhirnya membuatnya sendiri, mengubah sedikit resipi MBAsilvia Novi mengikut citarasa saya.
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk menyediakan Ayam Oko:
- 5 ketul ayam sederhana
- 500ml air
- gula 1 sudu besar
- garam 1 sudu teh
- 2 batang lemon, dicincang
- Rempah halus:
- 8 ulas bawang putih
- Bawang merah 15 ulas
- halia 1cm
- 1 keping kunyit
- 4 lada benggala merah besar
- 5 biji lada benggala merah/cayenne pepper
- 3 biji kenari
- sehelai daun oren
- lada 1 sudu teh
- tambahan:
- 2 biji tomato sederhana, tanpa hiasan, potong memanjang
- 1 tandan selasih, tanpa daun
- 4 biji bawang hijau, potong 2cm
- 3 helai daun salam dipatahkan
- 5 helai daun oren, hiris nipis
- 1 helai daun pandan, hiris nipis
- 5 biji lada panas
Langkah-langkah menyediakan Chicken Oku
- Bersihkan ayam dan perasakan dengan setangkai serai dan 3 helai daun oren
- Kisar rempah kisar. Boleh guna blender/chopper/blender
- Tumis rempah dalam 5 sudu besar minyak masak hingga naik bau. Jumlah minyak masak boleh laras mengikut citarasa.
- Masukkan lemon dan ayam. Coklat selama 5 minit
- masukkan air Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan masak sehingga sedikit empuk
- Sediakan dokumen tambahan
- Masukkan bahan tambahan kepada oko ayam. Masak selama 5 minit.
- Ayam oku siap, dihidangkan
Bagaimana? Bukankah ia mudah? Inilah cara membuat Chicken Oku yang boleh anda buat di rumah. Semoga ini bermanfaat dan semoga berjaya!