Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ayam Woku Anti Gagal
Mencari inspirasi untuk resipi ayam kuali yang unik dan lazat? Resepi Ayam Woku Anti Gagal sedang dicari oleh sesetengah orang di kawasan kami, anda mungkin salah seorang daripada mereka. Orang ramai telah dapat melihat data imej contohnya menggunakan internet pada telefon bimbit mereka. Disiarkan kali ini, saya akan kongsikan langkah-langkah cara memasak Ayam Kuali, Boleh Pamjain Lidah dengan langkah mudah supaya tidak susah dan senang. Jika proses itu tidak betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan dan secara amnya tidak menyenangkan. Sebenarnya, ayam kuali yang baik harus mempunyai rasa dan aroma yang boleh menguji selera kita.
Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi rasa lebih kurang ayam kuali, daripada jenis bahan kepada pilihan bahan segar, kepada cara ia dibungkus dan dihidangkan. Jika anda ingin membuat kuali ayam yang lazat di rumah, jangan risau, kerana jika anda tahu kaedahnya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Di bawah adalah gambar ayam woku yang boleh anda jadikan contoh.
Untuk memasak ayam kuali, anda boleh menghidangkan bilangan hidangan: 4 pinggan. Jadi pastikan jumlah ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.
Selain itu, masa yang diperlukan untuk memasak ayam kuali dianggarkan kira-kira 1 jam.
Baca Juga
Nah, kali ini kita cuba, datang dan masak ayam di rumah! Dengan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini boleh membantu menjaga kesihatan badan dan keluarga anda. Anda boleh membuat Ayam Wuku dengan 25 bahan dan 6 langkah. Berikut adalah cara menyediakan makanan.
Thumbnail ini dibuat dari resepi alas masakan Mama di thread masyarakat serantau hehe... Dr dari pelbagai sumber. . #PejuangGoldenApron3 #PekanPosbarProtein #UngkepanRasaHati #KampoengRamadan #CookpadCommunity_Jakarta
Bahan-bahan dan perasa yang diperlukan untuk menyediakan ayam:
- 1 ekor ayam, potong 4/8 bahagian, kupas
- 3 sudu besar minyak secukup rasa
- 3 sudu besar air untuk adunan rempah
- 500 ml air untuk ditutup
- 🔅 Rempah-rempah
- 1 batang lemon, dicincang halus
- 4 l daun oren (kecil), batang dibuang
- 2 paun rumpai laut (besar)
- 2 paun daun kunyit muda, diikat
- 1 paun daun pandan (kecil), diikat mengikut kehendak
- 1 tomato besar (kira-kira 5 tomato ceri), dicincang
- 1 sudu teh jus lemon, jika tomato segar tidak mencukupi, ia adalah pilihan
- 2 tandan daun selasih
- 1 biji bawang besar dicincang
- 1 sudu besar garam
- 1/4 sudu teh lada
- 1/2 sudu besar gula
- 1/4 sudu teh kicap/perisa, pilihan
- 🔅 Rempah-rempah yang cantik
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih putih
- 4 biji lada merah besar + 2 lada cayenne, sesuaikan rempah
- Halia 3 cm
- 3 cm lada
- 2 sudu besar hazelnut
Langkah memasak kuali ayam
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan daun kunyit, daun pandan, serai, daun oren dan daun salam. campurkan.
- Masukkan ayam. Kacau sehingga ayam dan rempah sebati.
- Masukkan air hingga ayam separuh masak. Bila dah mendidih masukkan garam, gula, lada sulah dan serbuk/perasa bouillon. Kisar hingga sebati. Masak sehingga ayam empuk dan masak, kacau sekali sekala. Lebih kurang 30 inci atau sehingga air habis. 🔅Berhati-hati: anda boleh menutup periuk supaya air tidak terlalu banyak menyejat. Jika kuahnya sudah tepu dengan ayam (sebaik-baiknya ayam free-range), tambah air.
- Masukkan hirisan tomato, bawang besar dan daun selasih. Masak sehingga ia benar-benar kering. Dapatkannya.
- Hidangkan dan nikmati 😋💕...
Bagaimana: Bukankah ia mudah? Inilah cara membuat kuali ayam yang boleh anda buat di rumah. Semoga ini bermanfaat dan semoga berjaya!