Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ayam Woku Anti Gagal

kuali ayam

Mencari idea tentang cara membuat Ayam Kuali Mudah, resipi yang unik dan lazat? Teman-teman di sekeliling kita telah mencarinya baru-baru ini, mungkin salah seorang daripadanya ialah kawan saya Langkah Mudah Buat Ayam Kuali Sedap. ibu muda sudah biasa menggunakan Internet di telefon pintar untuk mencari maklumat tentang imej yang boleh dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan kongsikan pengajaran betapa mudahnya memasak ayam kuali yang sedap, memang susah dan ringkas. Jika tersalah proses, hasilnya tidak akan manis malah tidak sedap. Kuali ayam yang baik harus mempunyai rasa dan aroma yang boleh menggoda selera kita.

Beberapa faktor mempengaruhi rasa kuali ayam, daripada jenis bahan kepada pilihan bahan segar, memproses dan menghidangkannya. Jika anda ingin membuat kuali ayam yang lazat di rumah, jangan risau, kerana jika anda tahu helah ini, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Seterusnya ialah imej ayam Woku yang boleh anda gunakan sebagai contoh.

Kuali ayam direka untuk 4-5 orang. Jadi pastikan dos ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.

Nah, kali ini kita akan cuba membuat Kuali Ayam di rumah. Terima kasih kepada bahan-bahan yang mudah, hidangan ini boleh memberi manfaat untuk mengekalkan kesihatan badan kita. Anda boleh memasak ayam kuali menggunakan 20 jenis bahan dan 3 peringkat pengeluaran. Cara memasak makanan.

Baca Juga

Assalamu alaikum.. Saya memasak ayam kuali yang sangat sedap sebagai menu lenten, cepat masak dan tidak mengambil masa yang lama. Selamat memasak.. #UngkepanRasaHati #KampoengRamazan #CookpadCommunity_Bekasi

Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan untuk membuat kuali ayam:

  1. 1 ekor ayam
  2. 3 tandan daun selasih
  3. 1 biji tomato
  4. 1 mentol
  5. 3 daun salam
  6. 1 helai daun kunyit
  7. 5 helai daun oren
  8. 1/2 sudu teh air rebusan ayam kisar
  9. 1 sudu kecil garam secukup rasa
  10. 1/2 sudu teh gula pasir
  11. 500 ml air
  12. minyak goreng
  13. rempah ratus halus
  14. 6 helai
  15. 3 ulas bawang putih
  16. 10 biji cili merah untuk kepedasan
  17. 3 biji kenari
  18. 2 cm halia
  19. 2 cm kunyit
  20. Sedikit air

Cara memasak kuali ayam

  1. Tumis rempah kecil, masukkan daun salam, daun oren, daun kunyit sehingga timbul bau.
  2. Masukkan ayam masak sehingga bertukar warna. Tuangkan 500 ml air. Masukkan garam, serbuk bouillon, gula. Pembetulan rasa.
  3. Masak sehingga ayam masak. Masukkan tomato, daun selasih dan bawang besar. Masak sehingga selasih layu. Angkat dan hidangkan.

Macam ni? bukankah mudah? Inilah cara membuat kuali ayam di rumah. Semoga berjaya!

Anda mungkin menyukai postingan ini

Link copied to clipboard.