Resep Ayam Woku Kemangi yang Lezat Sekali
Masih perlukan ilham Langkah mudah buat wuku ayam selasih, rasa tak terkalahkan?, Cara buat wuku ayam selasih, sedap, ramai orang sekeliling kita tercari-cari sekarang, mungkin anda salah seorang daripadanya. Orang ramai sudah biasa menggunakan Internet pada telefon mudah alih untuk memaparkan data imej untuk tujuan maklumat. Nah, kali ini resipi untuk membuat ayam yang lazat dengan selasih tidak begitu sukar, tetapi ia tidak mudah juga. Jika semuanya salah, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan malah tidak menyenangkan. Malah, ayam wuku manis manga itu sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang menyelerakan.
Bagaimanapun, banyak faktor mempengaruhi kualiti perisa mangga, daripada jenis bahan, pilihan bahan segar, hinggalah cara memasak dan menghidangkannya. Jika anda ingin membuat vaku ayam selasih yang lazat di rumah, jangan risau, kerana jika anda tahu cara anda, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Di bawah adalah imej mangga Ayama Wuku yang boleh anda gunakan sebagai idea.
Berikut adalah beberapa cara mudah dan senang untuk membuat Ayam Basil. Anda boleh membuat ayam selasih menggunakan 23 bahan berbeza dan 7 langkah pengeluaran. Berikut adalah langkah penyediaan.
Ini kali pertama saya masak selasih kerana saya tidak suka baunya, tetapi hari ini semuanya telah berubah. I fall in love with sm kemangiiii ❤ Resepi ni gabungan resepi masakan yang dah masuk dalam edisi buku terlaris. Terima kasih @kummelisa @xanderskitchen. anda sangat memberi inspirasi!
Baca Juga
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat ayam basil:
- 6 ketul ayam
- daun selasih secukup rasa
- rempah ratus yang baik
- 8 mentol
- 5 bawang putih putih
- 5 keping lada merah
- 2 biji hazelnut (dihiris dahulu)
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 cm halia
- 2 biji tomato
- Rempah-rempah lain
- 2 cm tanah lengkuas
- 1 batang serai dihiris
- 5 helai daun oren yang dikoyakkan
- 5 lada keseluruhan
- 1 biji tomato
- Daun bawang cincang
- Lemon
- garam:
- gula jawa/pasir
- rempah ratus
- 1 gelas air
- 3 sudu besar minyak sayuran
Cara membuat ayam kuali dengan selasih
- Basuh ayam sehingga bersih. Taburkan ayam dengan jus lemon dan garam. Laporan
- Gaul/gaul semua rempah yang baik
- Tumis bahan rempah hingga lembut. Masukkan daun oren, serai, lengkuas. Gaul hingga naik bau
- Tuangkan ayam ke dalamnya. Kacau hingga berubah warna ayam. Masukkan air hingga ayam masak
- Masukkan gula, garam, rempah. Semak rasa. Masak selama kira-kira 15 minit
- Kemudian masukkan hirisan tomato dan bawang besar. Tutup dan masak selama 5 minit lagi sehingga sup pekat sedikit.
- Kemudian masukkan semua daun selasih. Gaulkan sedikit. Dan menyampaikan. (Saya ada banyak daun selasih kering sebab masih ragu-ragu lagi sedap kalau tak rebus lama-lama. Dan ternyata lebih sedap kalau masih hijau, mungkin lagi sedap 😅)
Bagaimana mereka? bukankah mudah? Anda boleh bereksperimen untuk membuat ayam dengan selasih di rumah. Saya harap ia akan berguna dan menarik.