Langkah Mudah untuk Membuat Ayam Woku (Tidak Pedas) yang Sempurna

Ayam kuali (sedikit pedas)

Mencari idea resipi Chicken Woku (tidak pedas), bolehkah anda mengembangkan lidah anda dengan cara yang istimewa? , Cara Masak Ayam Kuali (Tidak Pedas) Anti Kekalahan kini menjadi idaman pengguna di kawasan kami, mungkin anda salah seorang daripadanya. Pengguna internet telah pun menggunakan internet pada telefon bimbit sebagai idea untuk mencari maklumat imej. Dalam artikel ini, saya akan berkongsi resipi untuk membuat Chicken Woku (tidak pedas), jadi ia sangat mudah! Jika tidak dilakukan dengan betul, hasilnya tidak akan memuaskan atau lazat. Chicken Woku (tidak pedas) boleh menggoda selera kita kerana ia mempunyai aroma dan rasa yang enak.

Mata ayam (tidak pedas) bergantung lebih kurang kepada banyak faktor, bermula dengan jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, penyediaan dan perkhidmatan. Tidak kira di mana anda berada, jika anda ingin membuat woku ayam yang lazat (tanpa kepedasan), maka anda tidak perlu risau kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi istimewa. Di bawah adalah gambar mata ayam (bukan pedas) yang boleh anda jadikan rujukan.

Nah, kali ini kita akan cuba, jom, buat sendiri mata ayam (tolak bentuk pedas) di rumah. Berpegang kepada bahan-bahan mudah, makanan ini boleh membantu dalam menjaga kesihatan badan kita. Anda boleh membuat ayam woku (tidak pedas) menggunakan 19 jenis bahan dan 10 langkah penghasilan. Begini cara penyediaannya.

Kali ini saya memasak bersama En Ruli Andrianath @denmasrul dari Bontang Kaltim. I thank my wonderful team... Dah lewat... 🤭 Nak masak mata bila. Yang terakhir kira-kira 6 tahun yang lalu...saya sedang memasak cumi. Ayam itu tidak pernah melakukannya. Daun kunyit sering digunakan. Cuba kali ini dengan daun pandan muda. Serai biasanya dipotong menjadi kepingan nipis. Dijual sahaja... selalunya pedas... bukan kali ni... 😁 result... samma... sedap... #cookies_kaltim #barapimanjuhu #tulakkakaltim #cookpadcommunity_borneo #cookpadcommunity_kalteng #cookpad

Baca Juga

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk memasak ayam woku (tidak pedas):

  1. 1 ayam, kira-kira 20 ketul (kira-kira 1 kg paha ayam)
  2. 1 tandan daun selasih (3 ulas)
  3. rempah ratus yang baik
  4. 8 helai
  5. 5 ulas bawang putih
  6. 1 lada merah
  7. 1 biji tomato
  8. 4 biji pala panggang
  9. 1 bahagian halia
  10. 1/2 helai daun pandan muda, hiris nipis (boleh tinggalkan) (saya guna)
  11. 3 helai daun oren
  12. 1 daun salam
  13. 3 batang serai, serai
  14. 1 sudu besar serbuk kunyit (saya guna 1 sudu kecil sahaja)
  15. 1 sudu teh garam
  16. 1 sudu teh gula pasir
  17. 1/2 sudu kecil sup cendawan (saya guna 1 sudu kecil sup cendawan)
  18. 1 biji bawang kecil, dihiris 1/2 cm (boleh tinggalkan) (saya guna)
  19. 500ml air (saya guna 200ml sahaja)

Langkah memasak Woku Ayam (tidak pedas).

  1. Sediakan semua bahan. Bersihkan ayam. Masukkan jus lemon. Rebus untuk membuang lemak. Keluarkan sup. Petik daun selasih. Kami membersihkan bawang merah dan putih. Masukkan serai
  2. Masukkan bawang putih, lada merah, tomato, hazelnut dan halia ke dalam pengisar. Daun pandan nipis, 1/2 cm bawang
  3. Didihkan dengan sedikit air hingga empuk.
  4. Goreng hingga naik bau.
  5. Masukkan daun pandan, daun oren, daun salam, serai dan serbuk turmalin. rebus hingga separuh
  6. Masukkan ayam. Kacau perlahan sehingga ayam bersalut rempah.
  7. Masukkan air, garam, gula dan kicap. Masak dengan api perlahan sehingga air berkurangan dan rempah meresap. Saya kurangkan air kerana ayam saya hampir masak dan saya takut ia pecah. Dan ia masak dengan cepat
  8. Masukkan bawang besar. Gaul sebati
  9. Masukkan daun selasih. Gaulkan sedikit. Jangan biarkan daun selasih kering. Saya suka menggunakan banyak daun selasih...
  10. Chicken Woku sedia untuk sarapan hari ini.

Adakah ia mudah, bukan? Cara memasak wokú ayam (tanpa haba), yang boleh anda buat di rumah. Kami doakan anda berjaya.

Anda mungkin menyukai postingan ini

Link copied to clipboard.