Resep Ayam Woku Kemangi, Lezat Sekali

Ayam Voku Kemangi

Masih tercari-cari idea cara membuat mata ayam dengan selasih, ringkas, sungguh sedap dan unik ?, Resepi mata ayam yang sedap, sedap, diminati ramai orang di sekeliling kita, anda mungkin akan berada di sana. Orang ramai terbiasa menggunakan Internet pada peranti untuk memaparkan maklumat visual untuk pengetahuan. Kali ini saya akan kongsikan cara memasaknya supaya sangat susah dan senang. Dengan rawatan yang salah, hasilnya tidak memuaskan dan sangat tidak menyenangkan. Malah, kuali ayam yang lazat dengan selasih harus mempunyai rasa dan rasa yang boleh menimbulkan rasa lapar.

Terdapat banyak perkara yang mempengaruhi rasa Ayam Woku Kemangi, pertama dari jenis bahan, kemudian dari pemilihan bahan segar hingga ke cara penyediaan dan persembahan. Jika anda ingin memasak rupa yang lazat dengan selasih ayam di mana-mana, jangan risau, kerana jika anda sudah tahu helahnya, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Di bawah adalah gambar Ayama Eye Kemangi yang boleh anda jadikan contoh.

Nah, kali ini kami cuba memasak mata ayam dengan selasih di rumah. Mudah sahaja, hidangan ini boleh membantu menjaga kesihatan keluarga anda. Anda boleh memasak mata ayam dengan 20 jenis bahan dan 5 langkah memasak. Berikut adalah langkah-langkah memasak.

Negeri membawa ayam kampung kerana kehabisan. Kiri 1 peha dan 1 dada. Mata pun sedap 🤤

Baca Juga

Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan untuk menyediakan mata ayam dengan selasih:

  1. 2 kaki ayam dan dada (2 kecil)
  2. kapur
  3. selasih
  4. daun bawang
  5. lada tanah
  6. sup cendawan
  7. Gula merah/gula pasir secukupnya
  8. garam
  9. Rempah halus:
  10. 5 ampul
  11. 3 ulas bawang putih
  12. 4 lada merah besar
  13. 8 lada cayenne lambith (secukup rasa)
  14. 2 biji kacang
  15. rempah tambahan:
  16. 2 helai daun oren
  17. 1 daun salam
  18. 1 batang limau (patah)
  19. Jahe Serua (Heprek)
  20. kanqal

Cara memasak mata dengan selasih

  1. Basuh ayam, masukkan lemon dan kupas lagi
  2. Sediakan rempah halus (gaul) dan rempah tambahan
  3. Rempah-rempah yang telah dihiris kemudiannya digaul bersama rempah tambahan tersebut sehingga naik bau
  4. Selepas rasa aromatik, masukkan ayam dan kacau sehingga rempah sebati. Masukkan jus cendawan, lada sulah, gula perang dan garam. Kemudian beri air secukupnya. Masak sehingga rempah meresap. Sambil membetulkan rasa
  5. Sebaik sahaja ayam mula masak dan rempah mula pekat dan meresap, masukkan semua selasih, bawang besar dan lada sulah. Aduk2 deh. Dan matikan ketuhar. Mata ayam dengan selasih sedia untuk dimakan bersama nasi panas 🤤

betapa betulnya mereka Cara memasak mata dengan selasih ayam, yang boleh dimasak di rumah. Buat usaha yang hebat!

Anda mungkin menyukai postingan ini

Link copied to clipboard.