Resep Ayam Woku, Lezat Sekali
Masih mencari idea untuk membuat mata ayam yang unik? Sesetengah orang di sekeliling kita sedang mencari resepi mata ayam untuk mengelak nasib malang, mungkin salah seorang daripadanya adalah kawan saya. Sudah menjadi kebiasaan bagi ibu baru untuk menggunakan Internet pada telefon bimbit mereka untuk melihat maklumat grafik yang boleh dijadikan contoh. Baiklah, kali ini saya akan berkongsi dengan anda arahan untuk memperkenalkan "langkah mudah memasak ayam dalam kuali" untuk menyediakan Ngiler, jadi ia tidak terlalu sukar untuk disediakan, tetapi tidak juga mudah. Jika dilakukan secara tidak betul, hasilnya akan segar dan tawar. Ayam kuali yang baik harus mempunyai aroma dan rasa yang menggoda selera kita.
Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi rasa ayam woku antaranya jenis makanan, pilihan bahan segar, proses dan perkhidmatannya. Jika anda ingin memasak mata ayam yang lazat semasa dalam perjalanan, jangan risau, kerana jika anda tahu kaedahnya, hidangan ini boleh menjadi istimewa. Di bawah adalah gambar Ayam Wuku yang boleh anda jadikan contoh.
Jumlah makanan yang dihidangkan untuk memasak ayam ialah 5 orang. Jadi pastikan perkhidmatan ini mencukupi untuk menyara anda dan orang tersayang.
Selain itu, masa yang diperlukan untuk menyediakan mata ayam adalah kira-kira 30 minit.
Baca Juga
Berikut adalah beberapa petua dan petua untuk membuat ayam kuali. Anda boleh membuat mata ayam menggunakan 22 bahan dan 12 langkah pengeluaran. Berikut adalah cara menyediakan makanan.
Mata ayam ini merupakan hidangan istimewa dari Sulawesi Utara. Ia pasti mempunyai rasa pedas dan menggabungkan rasa segar daun selasih, daun limau dan daun pandan. Hidangan ini sesuai untuk dihidangkan di rumah, kerana ia lazat dan mudah disediakan.
Bahan-bahan dan perasa yang diperlukan untuk menyediakan mata ayam:
- 1 kilo ayam
- 2 helai daun pandan (1/4 dihiris nipis)
- 2 helai daun bawang
- 5 helai daun oren
- 2 batang serai
- 2 biji bawang
- 1 biji tomato
- 1 genggam daun selasih
- 1/4 sudu teh lada
- 1 sudu teh serbuk jongkong
- garam secukupnya
- Jumlah gula yang mencukupi
- air secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
- Spesies terbaik
- 10 lada merah
- 5 lada benggala merah
- 1 keping lada (dikupas dan dibakar)
- 6 biji hazelnut (dipanggang)
- 8 mentol sycamore
- 3 bawang putih putih
- 1 keping halia
Cara memasak mata ayam
- Campurkan semua rempah.
- Sediakan kuali untuk menggoreng dan panaskan minyak (saya ada 5 sudu besar minyak).
- Apabila minyak sudah panas, tumiskan bahan rempah.
- Masukkan serai, daun oren, daun kunyit dan daun pandan keseluruhan.
- Tumis hingga naik bau dan habis.
- Masukkan ayam dan masukkan air (saya guna lebih kurang 500 ml).
- Masak sehingga rempah dan air meresap.
- Masukkan garam, gula dan lada sulah dan gaul rata.
- Setelah ayam masak, masukkan pes tomato, pes bawang dan daun pandan. Kacau sehingga agak lembut
- Tutup dapur, masukkan daun selasih dan kacau sedikit.
- Sedia untuk dihidangkan
- Nota: Jumlah sos boleh diselaraskan mengikut citarasa individu. Dan jika suka pahit, boleh tambah limau nipis/lemon selepas masak ayam.
kenapa? bukankah mudah? Inilah cara membuat Chicken Eyes yang boleh anda buat di rumah. Semoga berjaya!