Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ayam Woku Anti Gagal
Mencari inspirasi untuk resipi Ayam Wuko yang unik dan lazat? Pada masa ini beberapa orang di sekeliling kita sedang mencari Resipi Woku Ayam ini, anda mungkin salah seorang daripada mereka. Orang ramai menggunakan internet pada telefon bimbit mereka, contohnya untuk melihat data imej. Posted kali ini Saya Langkah Mudah Membuat Penggoreng Ayam, Lidah Bamjin tidak susah dan senang nak buat. Jika tidak dirawat dengan betul, hasilnya tidak memuaskan dan agak tidak menyenangkan. Sebenarnya, ayam Wuko yang lazat sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang boleh menggoda lidah kita.
Terdapat banyak perkara yang mempengaruhi rasa ayam wuko, dari jenis bahan, pilihan bahan segar, hingga cara ia diproses dan dihidangkan. Jika anda ingin membuat ayam wuko yang lazat di rumah, jangan risau, hidangan ini boleh menjadi istimewa asalkan anda tahu caranya. Di bawah adalah gambar ayam woku yang boleh anda jadikan contoh.
Jumlah hidangan yang boleh dihidangkan untuk menyediakan Ayam Woku ialah 4 hidangan. Jadi pastikan hidangan ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.
Juga, anggaran masa memasak untuk ayam woku adalah lebih kurang 1 jam.
Baca Juga
Baiklah, kali ini kita cuba, kita buat ayam woku di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini dapat membantu anda dan keluarga kekal sihat. Dengan 25 bahan dan 6 langkah pengeluaran anda boleh membuat kuali ayam. Bagaimana untuk menyediakan hidangan.
Ini dimasak bertemakan Pad Masak Tumben Mamah dan masyarakat setempat... dari sumber yang berbeza. . #PejuangGoldenApron3 #PekanPosbarProtein #UngkepanRasaHati #KampoengRamadan #CookpadCommunity_Jakarta
Bahan-bahan dan Rempah-rempah untuk Ayam Wokou:
- 1 ekor ayam, potong 4/8 bahagian, bersihkan
- 3 sudu besar minyak untuk menggoreng
- 3 sudu besar air untuk pengisar rempah
- 500ml air untuk ditutup
- rempah ratus
- 1 biji limau nipis dicincang halus
- 4 paun daun limau purut (kecil), dibuang batangnya
- 2 paun daun bay (besar)
- 2 paun daun kunyit bayi, diikat
- 1 paun daun pandan (kecil) pilihan, diikat
- 1 tomato besar (contoh: 5 tomato ceri), dicincang
- 1 sudu teh jus lemon, pilihan jika anda tidak mempunyai tomato yang mencukupi untuk memastikan ia segar
- 2 tandan daun selasih
- 1 biji bawang besar dihiris
- 1 sudu teh garam
- 1/4 sudu teh lada
- 1/2 sudu teh gula
- 1/4 sudu teh sup/serbuk perasa, jika mahu
- rempah kisar
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 4 lada merah besar + 2 lada cayenne, perasakan secukup rasa
- 3cm halia
- 3 cm kunyit
- 2 sudu besar hazelnut
Langkah-langkah membuat ayam goreng
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan daun kunyit, daun pandan, serai, daun serai, dan daun salam. Campuran.
- masukkan ayam. Kacau sehingga ayam dan rempah sebati.
- Masukkan air hingga ayam ditutup separuh. Apabila ia mula mendidih, masukkan garam, gula, lada sulah, dan serbuk stok/perasa. sehingga adunan sebati. Masak sehingga ayam masak dan masak, kacau sekali-sekala. Kira-kira 30 inci atau lebih, air diserap. Nota: Periuk boleh ditutup untuk mengelakkan terlalu banyak air daripada menyejat. Jika sos menjadi masam sebelum ayam (terutama ayam free range) masak, masukkan air.
- Masukkan hirisan tomato, daun bawang dan daun selasih. Masak sehingga kering sepenuhnya. Dia minum
- Hidangkan dan nikmati..
sebagai? Bukankah itu mudah? Cara membuat woku ayam di rumah. Kami berharap ia berguna dan semoga berjaya!