Langkah Mudah untuk Membuat Ayam Woku Anti Gagal

ayam wokou

Mencari lebih banyak idea tentang cara menyediakan ayam kuali yang lazat dengan mudah? Pengguna di sekeliling kita kini sedang mencari resepi tumis ayam yang sedap, mungkin salah seorang daripadanya adalah kawan saya. Ibu muda sudah biasa menggunakan internet di telefon bimbit untuk melihat maklumat tentang gambar untuk mencari ilham. Kali ini saya kongsikan kepada anda panduan langkah demi langkah cara memasak ayam kuali yang akan membuatkan anda merisik, cara membuatnya tidaklah susah sangat tetapi tidak juga mudah. Jika pemprosesan tidak betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan dan secara amnya tidak menyenangkan. Sedangkan ayam kuali yang sedap pasti ada rasa dan aroma yang boleh menggoda lidah kita.

Terdapat banyak perkara yang mempengaruhi rasa ayam kuali, pertama dari jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, hingga cara penyediaan dan penyajiannya. Jangan risau jika anda ingin membuat ayam tumis yang lazat di rumah kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hadiah yang sangat istimewa. Ini gambar ayam woku untuk dijadikan idea.

Berikut ialah beberapa petua dan petua yang berguna untuk membantu anda memasak ayam kuali. Anda boleh memasak ayam tumis dengan 19 jenis bahan dan 6 peringkat kerajinan. Ini adalah langkah-langkah memasak.

#WarriorGoldApron3

Baca Juga

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat kuali ayam:

  1. 5g ayam
  2. 1 ikat daun selasih
  3. 1 daun bawang
  4. 3 helai daun limau purut
  5. 2 biji tomato
  6. 1 batang serai
  7. air secukupnya
  8. lemak sayuran
  9. garam
  10. gula
  11. Pedaskan
  12. rempah kisar
  13. 3 ulas bawang putih
  14. 3 biji bawang merah
  15. 2 biji hazelnut
  16. 5 biji cili merah kerinting
  17. 5 biji cili merah
  18. secubit kunyit
  19. secubit halia

Cara memasak ayam kuali

  1. Sediakan celup dan rempah kisar. Kemudian bilas ayam sehingga bersih.
  2. Sediakan juga seikat daun selasih. Ayam boleh direbus terlebih dahulu atau dimasak segera bersama rempah.
  3. Sediakan rempah ratus dan jangan lupa potong tomato dan bawang hijau. Potong serai dan buang daun limau purut.
  4. panaskan minyak. Kemudian bakar rempah kisar hingga naik bau. Selepas rempah wangi, masukkan sedikit air.
  5. Letakkan ayam dalam periuk air mendidih. Tunggu ayam bertukar warna. Setelah ayam bertukar warna, masukkan sedikit lagi air dan tunggu air mendidih. Selepas air mendidih, masukkan bawang besar dan tomato. Jangan lupa perasakan dengan garam, gula dan aroma.
  6. Tunggu sehingga ayam empuk dan air surut sedikit, masukkan daun selasih, betul-betul seminit. Cubalah, ayam tumis sedia untuk dihidangkan.

Terima kasih kerana membaca resipi yang dibentangkan oleh pasukan kami di laman web ini. Kami berharap hidangan ayam tumis mudah di atas akan membantu anda menyediakan hidangan lazat untuk keluarga/rakan anda atau memberi inspirasi kepada anda untuk memulakan perniagaan masakan. Kekuatan!

Anda mungkin menyukai postingan ini

Link copied to clipboard.