Bagaimana Menyiapkan Ayam woku kemangi, Lezat Sekali
Mencari inspirasi? Bagaimana cara membuat Ayam Woku Basil Anti-Kegagalan yang unik? Langkah-langkah mudah untuk membuat ayam kuali yang lazat dengan selasih sedang dicari oleh ramai pengguna di sekeliling kita, mungkin anda salah seorang daripada mereka. Pengguna rangkaian telah belajar menggunakan Internet pada telefon pintar, sebagai contoh, untuk mendapatkan maklumat tentang imej. Baiklah, kali ini saya kongsikan dengan anda langkah-langkah cara membuat Chicken Woku Basil Herb Anti Fail, jadi tidaklah susah sangat, tapi bukan senang juga. Sekiranya pemprosesan yang salah, hasilnya akan membosankan dan agak menyusahkan. Malah, kuali ayam selasih yang lazat mesti mempunyai aroma dan rasa yang membangkitkan selera kita.
Terdapat banyak perkara yang mempengaruhi rasa basil ayam voku, daripada jenis bahan, pilihan bahan segar, penyediaan dan hidangan telur. Jika anda ingin membuat kuali ayam selasih yang lazat di rumah, jangan risau, kerana jika anda sudah tahu helah ini, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Di bawah adalah gambar Basil Woku Chicken yang boleh anda gunakan untuk inspirasi.
Berikut ialah beberapa cadangan tentang cara mencari atau mendapatkan tarikh untuk Ayam Kuali Herba Basil. Anda boleh memasak ayam kuali basil dengan 23 bahan dan 3 peringkat memasak. Ini adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.
Dia tertarik dengan ayam woku, masakan ala manado yang katanya sedap kerana disediakan dalam satu kuali. Tapi memandangkan dia takde periuk, dia masak dengan telur saya, macam selalu, hehehe... ni resepi chef Juna, 🙈🙈🙈.... guna blender je. Memasak, kalau saya dilema, berhenti saja lagi sedap, sebab kalau saya masak dengan hati dan ikhlas, insyaAllah setiap hidangan, resepi semua orang, pasti sedap. Ayam kuali ni saya hidangkan bersama mee ayam, mee. Kemudian saya kongsikan dengan anak-anak di kawasan saya yang belajar al-Quran alhamdulillah mereka gembira. #CABEKU #AyamInLopWityu #resepayamwoku #resepayam #resepwatie #resep
Baca Juga
Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan untuk membuat ayam kuali dengan selasih.
- 15 keping (1500 gram) beg panggang
- 1 biji lemon
- garam secukupnya
- 1 g/g gula pasir, laraskan mengikut citarasa
- Cari rempah ratus.
- 11 cakar bwg merah
- 4 gigi putih bwg
- 6 keping hazelnut panggang 50 gram
- 3 cm kunyit bakar
- 2 1/2 cm halia panggang
- 5 biji lada benggala merah
- 7 lada cayenne merah
- 1/2 sudu teh serbuk
- buMbu menekankan.
- 4 helai daun panda, tutup
- 2 helai daun kunyit, dipecahkan
- 8 helai daun oren
- 1 tali pusat putih, dihiris nipis
- 1 lada benggala merah, dihiris nipis
- 3 biji bawang besar, dihiris nipis
- 2 tandan selasih, ambil tuan!
- 2 biji tomato, potong 4 bahagian
- 1000ml air
Cara memasak ayam kuali dengan selasih
- Basuh ayam, jangan perah air limau nipis, biarkan 15 minit, basuh lagi. Kemudian masak sehingga mendidih, ambil, sejukkan dan goreng sedikit supaya ayam menjadi licin.
- Tumis hirisan bawang putih, hirisan oren, hirisan panda, hirisan lada benggala merah dan hirisan kunyit bersama rempah halus hingga wangi dan garing, masukkan air, gaul rata, masukkan ayam, gaul hingga rata. Masak dengan api sederhana hingga air surut (bergantung pada rasa ya, air nak berapa surut), masukkan garam dan gula, gaul rata, sesuaikan rasa.
- Masukkan bawang besar, basil dan tomato, gaul rata, masak sekejap, bakar. Ayam saya sapu dalam kotak nasi.
Apa lagi, bukan senang, cara buat ayam kuali dengan selasih yang boleh anda lakukan di rumah. Selamat mencuba.