Langkah Mudah untuk Membuat Woku Ayam Kampung Ala Rumah Kami yang Lezat

Homemade Kampung Chicken Woku

Masih mencari inspirasi untuk membuat kuali ayam buatan sendiri mudah yang akan menggembirakan lidah anda yang unik? Resepi Woku Ayam Kampung Gaya Rumah yang akan menyejukkan hati sedang dicari oleh rakan-rakan di sekeliling kita, mungkin anda salah seorang daripada mereka. ibu muda sudah biasa menggunakan internet di telefon bimbit mereka untuk melihat maklumat tentang imej yang boleh mereka gunakan sebagai idea. Kali ini saya akan kongsikan langkah-langkah yang akan menjadi cara mudah untuk menyediakan Woku Kampung Ayam Ala Rumah Kami Anti fail. Sekiranya pemprosesan yang salah, hasilnya akan menjadi lembut dan agak tidak menyenangkan. Namun begitu, Kampung Ayam Woku Rumah kami yang lazat pasti mempunyai aroma dan rasa yang boleh menggoda selera kita.

Terdapat banyak perkara yang mempengaruhi kualiti rasa Woku Kampung Ayam Rumah Kami, pertama dari jenis bahan, kemudian dari pemilihan bahan segar, hingga cara pemprosesan dan penyajiannya. Jika anda ingin membuat Kampung Ayam Woku Ala Rumah Kami yang sedap di rumah, jangan risau kerana hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa asalkan anda tahu caranya. Di bawah adalah gambar berkaitan Woku Ayam Kampung Ala Rumah Kami untuk dijadikan idea.

Jumlah hidangan untuk menyediakan Woku Ayam Kampung Ala Rumah Kami ialah 4 orang. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk berkhidmat kepada anda dan orang tersayang.

Selain itu, masa yang diperlukan untuk menyediakan Woku Ayam Kampung Ala Rumah Kami dianggarkan sekitar 45 minit.

Baca Juga

Berikut adalah beberapa petua dan petua untuk membuat woku ayam Kampung siap sedia di rumah. Anda boleh menyediakan Woku Ayam Kampung Ala Rumah Kami dengan 19 ramuan dan 15 peringkat pemprosesan. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.

Tiba-tiba rasa nak masak kuali. Pertunjukan sudah tamat. Walaupun anda memasak tanpa helaian kuali atau kuali, gunakan kuali biasa. Rasanya sedap, maknyus, rasa nampol. Ini menggunakan resipi Chef Juna, sudah tentu saya telah mengubahnya sedikit. Saya tidak menggunakan bawang. Saya rasa bawang hijau tidak perlu kerana terdapat banyak rempah lain seperti daun segar, daun pandan, daun kunyit, daun salam, daun limau dan selasih. Tak salah masak, endeus sedap, semua orang makan. Cobain Mothers #Woku #WokuAyamKampung # PejuangGolden Apron3 #DaunKemangi

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat Kuali Ayam Kampung Homemade:

  1. 1 ayam kampung agak muda
  2. 23-25 ​​biji lada merah
  3. 10-15 lada panas
  4. 10-12 biji bawang merah
  5. 7-8 ulas bawang putih
  6. 4 biji kenari
  7. 1 keping halia sederhana
  8. 3-4 batang lemon
  9. 1.5 keping kunyit
  10. 3-4 helai daun diikat dengan daun pandan segar
  11. 1-2 helai daun kunyit segar jika cukup besar 1
  12. 3-5 helai daun salam segar
  13. 3-5 helai daun oren segar
  14. 1 tandan daun selasih segar
  15. 2 biji tomato
  16. 1 sudu kecil garam halus
  17. 1 sudu besar sup ayam tepung
  18. 1 sudu besar gula pasir
  19. 1 sudu teh lada kisar

Cara membuat kuali ayam Kampung buatan sendiri

  1. Sediakan bahan-bahan
  2. Bersihkan ayam kampung, potong-potong dan basuh. Bilas dengan jus lemon dan ketepikan.
  3. Basuh dan kupas rempah. Pala, halia, kunyit dan serai dibakar supaya wangi.
  4. Cili panggang, bawang besar, bawang putih, hazelnut, halia dan kunyit yang telah dihiris terlebih dahulu
  5. Basuh daun pandan, daun kunyit, daun salam, daun oren dan daun selasih. serai dicincang. Tomato dipotong menjadi jalur
  6. Tumis rempah hingga masak. Masukkan lemon
  7. Masukkan daun pandan, daun kunyit, kemudian daun bay dan oren. Gaul sebati.
  8. Kacau dan goreng sehingga daun pecah dan rempah menjadi lebih wangi
  9. Masukkan kepingan ayam secara beransur-ansur dengan tangan supaya air perapan tidak habis
  10. Teruskan menggoreng sehingga ayam masak. Kemudian masukkan lebih kurang 2 cawan air masak
  11. Kacau dan tunggu sehingga masak. Kemudian tutup dan masak kaedah NCC (masak selama 5 minit, masak selama 30 minit dan masak selama 7 minit lagi)
  12. Bila dah masak tutup api dan buka kuali, ayam akan empuk dan rempah agak penuh. Boleh tambah 1 cawan lagi air masak. Didihkan lagi, kemudian masukkan garam halus, serbuk lada sulah, serbuk pati dan gula pasir. Gaul sebati.
  13. Kacau, kemudian masukkan hirisan tomato dan sesuaikan rasa.
  14. Matikan dapur. Masukkan daun selasih. campurkan. Betul
  15. Dihidangkan kosong, dimakan dengan nasi panas, memang sedap. Pengalaman yang baik

Terima kasih kerana menggunakan resipi yang dibentangkan di sini. Kami berharap Woku Ayam Kampung Ala Rumah Homemade akan menjadikan anda idea untuk memasak makanan yang lazat untuk keluarga/rakan anda dan menjual makanan. Semoga berjaya!

Anda mungkin menyukai postingan ini

Link copied to clipboard.