Resep Ayam Woku, Lezat Sekali

ayam kuali

Adakah anda masih tercari-cari idea untuk membuat ayam goreng satu-satunya yang malang? Resipi ayam kuali sedang mencari beberapa orang di sekeliling kita, salah seorang daripada mereka mungkin kawan saya. ibu muda sangat biasa menggunakan internet di telefon bimbit untuk melihat maklumat grafik yang boleh dijadikan contoh. Baiklah, kali ini saya akan kongsikan cara penyampaian "Langkah Mudah Memasak Kuali Ayam" Nguiler bukan susah sangat nak sediakan, tapi bukan senang. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya akan menjadi tawar dan tawar. Ayam woku yang baik sepatutnya mempunyai rasa dan rasa yang boleh menggoda selera kita.

Terdapat banyak perkara yang masuk ke dalam rasa ayam woku, daripada jenis bahan, pilihan bahan segar, cara pemprosesan dan penyajian. Jangan risau jika anda ingin memasak ayam kuali yang lazat semasa dalam perjalanan, jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi sangat istimewa. Di bawah adalah imej Ayama Woku yang boleh anda gunakan sebagai contoh.

Jumlah hidangan yang boleh dihidangkan oleh Voku Chicken ialah 5 orang. Oleh itu, pastikan bahagian ini cukup untuk memberi makan kepada diri sendiri dan orang tersayang.

Selain itu, masa memasak ayam dalam kuali dianggarkan sekitar 30 minit.

Baca Juga

Berikut adalah beberapa petua dan petua yang berguna untuk memasak ayam dalam kuali. Anda boleh memasak ayam dalam kuali dengan 22 bahan dan 12 langkah pengeluaran. Bagaimana untuk menyediakan hidangan.

Ayam kuali ini adalah makanan istimewa Sulawesi Utara. Ia mempunyai rasa pedas yang jelas dan menggabungkan rasa segar daun selasih, daun limau dan daun pandan. Hidangan ini sesuai untuk dihidangkan di rumah, kerana ia lazat dan mudah disediakan.

Bahan-bahan dan perasa yang diperlukan untuk membuat ayam kuali:

  1. 1 kg ayam
  2. 2 helai daun pandan (1/4 dihiris nipis)
  3. 2 helai daun kunyit
  4. 5 helai daun oren
  5. 2 biji serai
  6. 2 biji bawang
  7. 1 biji tomato
  8. 1 genggam daun selasih
  9. 1/4 sudu teh lada
  10. 1 sudu teh serbuk sup
  11. garam secukupnya
  12. gula cukup
  13. air secukupnya
  14. Goreng minyak
  15. rempah ratus halus
  16. 10 biji cili merah
  17. 5 biji lada merah
  18. 1 ulas kunyit (dikupas dan dibakar)
  19. 6 biji hazelnut (dipanggang)
  20. 8 biji bawang merah
  21. 3 ulas bawang putih
  22. 1 keping halia

Cara memasak ayam dalam kuali

  1. Campurkan semua rempah
  2. Sediakan kuali dan panaskan minyak untuk menggoreng (saya guna 5 sudu besar minyak).
  3. Bila minyak sudah panas, tumis bahan rempah.
  4. Masukkan serai, daun oren, daun kunyit dan daun pandan keseluruhan.
  5. Tumis hingga naik bau dan masak
  6. Masukkan ayam, kemudian air (saya guna lebih kurang 500 ml).
  7. Masak sehingga rempah dan air meresap.
  8. Masukkan garam, gula dan lada sulah dan gaul rata
  9. Setelah ayam masak, masukkan hirisan tomato, hirisan bawang besar, dan hirisan daun pandan. Gerakkan sedikit sehingga ia runtuh sedikit.
  10. Tutup api, masukkan daun selasih dan gaulkan sedikit.
  11. Sedia untuk dihidangkan
  12. Nota: jumlah sos boleh laras mengikut citarasa. Dan jika suka keasidan, boleh tambah limau nipis/lemon selepas masak ayam.

Bagaimana? Mudah kan? Cara memasak ayam kuali boleh anda buat di rumah. Semoga berjaya!

Anda mungkin menyukai postingan ini

Link copied to clipboard.