Bagaimana Menyiapkan Ayam woku kemangi, Lezat Sekali
Mencari inspirasi dengan cara mudah untuk membuat ayam unik dengan selasih yang salah? Pengguna rangkaian sudah biasa menggunakan Internet pada telefon pintar, contohnya, untuk mendapatkan maklumat deskriptif. Jadi kali ini saya akan kongsikan langkah demi langkah untuk menyediakan kuali basil ayam yang bukan sahaja sangat sukar malah mudah. Jika anda salah memprosesnya, hasilnya akan menjadi tawar dan secara amnya tidak menyenangkan. Sebenarnya, ayam kuali selasih yang lazat harus mempunyai rasa dan aroma yang akan membangkitkan selera anda.
Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kualiti rasa ayam Basil Wok, daripada jenis bahan, pemilihan bahan segar sehinggalah cara penyediaan dan penyajian. Jangan risau jika anda ingin menyediakan ayam basil kuali yang lazat di rumah, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi sangat istimewa. Berikut adalah gambar ayam dengan kuali selasih yang boleh anda jadikan inspirasi.
Berikut adalah beberapa petua dan petua praktikal untuk memasak ayam dengan selasih sedia untuk dimasak. Anda boleh menyediakan kuali basil dengan 23 bahan dan 3 langkah. Berikut adalah langkah-langkah memasak.
Anda meminati ayam iaitu masakan ala manado yang sedap kerana dimasak dalam kuali. Tapi memandangkan tak ada kuali, saya masak dengan gaya saya sendiri seperti biasa hihihi.. ianya disediakan oleh chef Juna, resepinya memang sedap,....cuma perlu blender, yang penting masak. , lagi best kalau masak, sebab kalau masak dengan semangat dan keikhlasan, moga-moga masakan tu masak ikut resepi apa pun, memang sedap. Saya menggunakan kuali ayam ini dengan kepingan ayam, mee dan penutup. Kemudian saya berikan kepada anak-anak yang menghafaz al-Quran di kawasan saya, Alhamdulillah mereka gembira. # CABEKU # AyamInLopWityu # resepayamwoku # resepayam # resepwatie # resepi
Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan untuk menyediakan ayam kuali dengan selasih:
- 15 keping (1500 gram) dada ayam dalam beg.
- 1 biji limau nipis
- garam secukup rasa
- 1 sudu besar gula, adjust ikut citarasa
- Rempah yang sangat baik:
- 11 cakar merah bwg
- 4 ulas bawang putih
- 6 biji hazelnut panggang, kira-kira 50 gram
- 3 cm kunyit panggang
- 2 1/2 sm halia panggang
- 5 biji lada merah
- 7 biji lada merah
- 1/2 sudu teh serbuk
- Cikgu Contoh:
- 4 helai daun pandan, bungkus
- 2 helai daun kunyit, koyak
- 8 helai daun limau purut
- 1 ulas putih, dicincang halus
- 1 lada benggala merah, dihiris halus
- 3 biji bawang, dicincang halus
- Ambil 2 tandan daun selasih
- 2 biji tomato dipotong 4 bahagian
- 1000 ml air
Cara memasak ayam kuali dengan selasih
- Basuh ayam, masukkan air limau nipis, biarkan selama 15 minit, bilas lagi, kemudian masak hingga mendidih, angkat, sejukkan, kemudian goreng sebentar hingga ayam empuk.
- Tumis bawang putih cincang, daun limau, daun pandan, lada merah cincang dan daun kunyit dengan rempah kisar, gaul hingga wangi dan garing, tambah air, gaul rata, masukkan ayam, gaul hingga jisim homogen. Masak dengan api sederhana hingga air surut (bergantung pada berapa banyak air yang ingin dikurangkan), masukkan garam dan gula, gaul rata dan sesuaikan mengikut citarasa.
- Masukkan bawang besar, basil dan tomato, gaul rata, biarkan mendidih, angkat dari api, masukkan ayam ke dalam mangkuk nasi.
Bagaimana mereka? bukankah mudah? Cara memasak ayam dengan kuali selasih yang boleh anda sediakan di rumah. Semoga berjaya!